Tisztelt honlaplátogató!

 

Kedves Folklórkedvelő barátunk! Ide s tova 200 esztendeje annak, hogy a Tudományos Gyűjtemény című folyóirat pályázati felhívására egy harmincas évei közepén járó Benedek-rendi szerzetes, Szeder Fábián János értekezést írt a palóc népcsoportról. Az 1819-ben megjelent Palóczokról címet viselő tanulmány nem csak a címében foglalt népcsoport kutatásának, hanem az egész magyar néprajztudománynak is elsőként megjelenő jelentős publikációja volt. A palóc kultúra kutatása tehát közel kétszáz éve van jelen a magyar tudományos élet horizontján. Számos publikáció foglalkozik a palócok szellemi és tárgyi néprajzával, vallási életével, társadalmi jellegzetességeivel stb.

1998 márciusában Őze János – Hájas Tibor néptáncpedagógus és felesége Hájasné Nagy Anikó szakmai segítségével – egy felnőtt együttes létrehozásába kezdett Szécsényben. A város vezetésének és az akkor még II. Rákóczi Ferenc nevét viselő művelődési ház igazgatójának, Radácsi Lászlónak a támogatásával, a szécsényi Boróka Gyermektáncegyüttes soraiból kinőtt táncos palántákból, a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes egykori táncosaiból és szécsényi illetve Szécsény környéki fiatalokból rövid időn belül meg is alakult az a csoport, mely a Palóc Néptáncegyüttes nevet kapta. Így már az alakulás pillanatában nyilvánvaló volt, hogy a palócság központi régiójában működő csoport elsődleges táncos ars poeticája nem lehet más, mint a ránk maradt palóc értékek felgyűjtése, ápolása, éltetése, továbbadása. Természetesen a tánckar már a kezdetektől fogva saját régiójának tánc és zenei kultúrája mellett számos Kárpát-medencében található tájegység folklórkincsével ismerkedik. A táncosok az évente teljesített mintegy 220 órányi próbatermi munka mellett 25-30 alkalommal lépnek színpadra szűkebb-tágabb régiójuk településein.

Fennállásunk alatt – egyebek mellett – számos falunap, helyi és regionális fesztivál, jótékonysági bál, idősek napja programját gazdagítottuk. Mindezeken túl repertoárunkon szereplő – túlnyomó részt autentikus szemléletben készült – koreográfiáinkkal és szerkesztett műsorainkkal résztvevői vagyunk országos és nemzetközi fesztiváloknak. Belgiumtól Törökországig számos európai országban vendégszerepeltünk és szereztünk szakmai elismeréseket, mint például a Beszkidek Fesztivál fődíját és a Zakopánei Fesztivál Ezüst Fokos díját. A jelenleg 40 főt számláló tánckarunk utánpótlás csoportjával a Kispalócok Gyermektáncegyüttessel együtt megalakulása óta házigazdája a közel 100 éves múltra visszatekintő, minden év októberének elején megrendezésre kerülő Szécsényi Szüretnek. Mindemellett szívesen veszünk részt a társművészetekkel közösen létrejövő olyan produkciókban is, mint a Rákóczi országgyűlés 2005-ben Szécsényben megrendezett emlékünnepsége és az István a király című rockopera 2009-ben és 2014-ben feldolgozott szécsényi előadása. E ritkábban előforduló, nagyszabású rendezvények mellett hagyományosan évente egyszer, november utolsó szombatján Adventi várakozás című műsorral foglaljuk össze adott évünk táncos történéseit.

Együttesünk 2012 januárjától a Martin György Néptáncszövetség tagja. Ez a táncos szakmai szövetség rendezi meg minden páros évben az amatőr néptáncegyüttesek minősítését adóNéptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű fesztiválokat. A több helyszínen zajló megmérettetések alkalmával összesen mintegy 45-50 csoport jelenik meg, hogy az öttagú szakmai plénum előtt megmutassa szakmai munkájának legjavát összefoglaló szerkesztett műsorát. Csoportunk eddig négy alkalommal, első ízben 2002-ben Százhalombattán, majd 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben Salgótarjánban lépett színpadra versenyprogramjával.
2012-ben együttesünk jól minősült címet szerzett amely eredményt a 2014-es minősítő alkalmával sikerült megismételni, azt a pontszámokban megerősíteni.

Együttesünk működési feltételeit a Szécsényi Népművészeti Egyesület és Szécsény Város Önkormányzata biztosítja. Támogatónk a Palóc-Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a Szécsény-Ért-Ékes Alapítvány, a Bablena Trade Kft, Takács Béla, a Benedek és a Vizi kertészet, valamint a próbáinknak helyet biztosító Szécsényi Művelődési Házat üzemeltető Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft .

Együttesünk alapító vezetője: Őze János, a Nógrád megyei Közgyűlés Madách-díjas táncosa

Művészeti vezető: Paluch Norbert, néptáncpedagógus, etnográfus, a Nápművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc díjas táncos

Művészeti munkatársak: Simon Zsuzsanna, Szolnoki Borbála, Ádám Norbert és Dr. Bárány Dávid

Koreográfiáink készítői: Fejér Erika, Hudákné Farkas Sára, Simon Zsuzsanna, Nagy Anikó, Simon Zsuzsanna, Varga Kornélia, Csiki Gábor, Hájas Tibor, Ónodi Béla, Őze János, Paluch Norbert, Taba Csaba, Szabó János, Varga Norbert

Viseletkészítőink: Angyalné Balázs Anna, Ádámné Nagy Tímea, Déska Bertalanné, Paluchné Percze Piroska, Rimóczi Hajnalka

Kísérő zenekarunk: Folt népzenei együttes